Dietologė pataria: ką turėtume valgyti, kad pavasarį pasitiktume kupini energijos
admin
Receptai, Sveikata
26 vasario, 2021
Pirmosiomis pavasario dienomis dažniau
atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas. Žmonės bando keisti mitybos
įpročius ir šiuo metu daugiau dėmesio pradeda kreipti į tai, ką perka ir deda į
savo lėkštes. Tačiau Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė
sako, kad subalansuotos mitybos principų nepamiršti turėtume ne tik pavasarį, bet
ir apskritus metus.
„Prasidėjus kalendoriniam pavasariui dažnas drastiškai keičia savo
racioną, tačiau klaidinga manyti, kad pavasarį būtinai turime imtis pokyčių. Į kasdienį
savo racioną visus metus turėtume įtraukti kuo įvairesnių produktų, turinčių
baltymų, angliavandenių ir skaidulų, vitaminų bei mineralų. Žinoma, pavasarį
pirmenybę teikiame šviežioms daržovėms, bet reikia nepamiršti ir vaisių ar uogų.
Norint maitintis pagal subalansuotos mitybos principus į racioną taip pat
būtinai turime įtraukti ir pieno, mėsos bei žuvies produktų, skaidulų
praturtintą duoną su grūdais ir sėklomis, įvairiausius žalumynus“, – teigia V.
Juodkazienė.
Sezoniški produktai – visada puikus
pasirinkimas
V. Juodkazienei pritaria ir gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė. Tendencija,
kad žiemą žmonės valgo riebiau, o pavasarį stengiasi rinktis lengvesnį maistą,
pastebima kiekvienais metais, tačiau, anot specialistės, imtis įvairiausių
detoksikacijos programų ar dietų – klaida.
„Kiekvieną sezoną turime valgyti visavertiškai ir sveikai – tai yra daug
naudingiau nei staiga griebtis pokyčių. Tačiau pavasarį kasmet jaučiamas tarsi
žmonių prabudimas iš žiemos miego, galbūt ir energijos trūkumas – tuomet labiau
pradedama galvoti ir apie maistą. Tiesa, norint pakeisti mitybą, nereikia
manyti, jog kažkuriuo metų laiku turėtume kažko atsisakyti – galvoti reikėtų,
kuo savo mitybą galėtume praturtinti ir papildyti. O dabar tam puikiai tiks ir
pavasarį populiarūs daigai ar sėklos, kurie yra gausūs skaidulų ir yra puikus
maistinių medžiagų šaltinis“, – pabrėžia D. Vaitkevičiūtė.
Kaip sako dietologė, rinkdamiesi sezoninius produktus – niekada neprašausite
pro šalį. Jie turi daugiausia vertingų medžiagų. „Žinoma, šviežias daržoves ir
vaisius vartojame ir žiemą. Jie naudingi yra visus metus. Tačiau ką tik
užauginti, vietiniai produktai – organizmui visada suteiks daugiausiai
reikalingų maistinių medžiagų“, – sako D. Vaitkevičiūtė. Tiesa, nors vitaminai
ir mineralai dažniausiai yra siejami su šviežiomis daržovėmis ir vaisiais,
reikėtų nepamiršti, kad jų galime rasti ir kituose maisto produktuose: kruopose,
šakninėse daržovėse, sėklose bei riešutuose, džiovintuose, šaldytuose ar
liofilizuotuose vaisiuose.
Vitaminų trūkumas pavasarį – mitas
Anot gydytojos dietologės, klaidinga manyti, kad būtent po žiemos mums
turėtų trūkti vitaminų, nes visais metų sezonais puikiausiai galime apsirūpinti
reikalingomis maistinėmis medžiagomis – viskas priklauso nuo to, ką valgome. Tačiau
vienintelis vitaminas, kurio galėtume stokoti dėl mūsų krašto geografinės
aplinkos – vitaminas D.
„Jeigu žiemą šio vitamino specialiai nevartojote, racionas nebuvo juo
papildytas ir šaltąjį sezoną nebuvote išvykę į šiltus kraštus – galimas
vitamino D trūkumas. Būtent dėl šios priežasties pavasarį savo racioną siūlau praturtinti
produktais, kurie yra gausūs vitamino D ir omega-3 riebalų rūgščių“, – sako
specialistė ir priduria, kad šiuo metu turėtume valgyti daugiau žuvies:
lašišos, skumbrės, dorados, silkės, tuno. Taip pat pravartu vartoti linų
sėmenis, kanapių sėklas, graikinius riešutus. Į racioną turėtume nepamiršti
įtraukti kiaušinių ir grybų, juose taip pat yra vitamino D.
D. Vaitkevičiūtė siūlo ir sveiką receptą, kuris puikiai tiks pusryčiams
ir suteiks energijos produktyviai pradėti dieną.
Ryto glotnutis su avokadu ir bananu
Jums reikės:
Avokado
Banano
2 a. š. kanapių
branduolių
2 a. š. tarkuoto
imbiero
Dviejų saujų špinatų
250 ml
migdolų ar kito mėgstamo augalinio pieno (galite keisti ir tiesiog vandeniu,
jei norite lengvesnės konsistencijos, ar įdėti ledukų)
Gaminimas:
Maisto plaktuve suplakite visus ingredientus. Viską paskaninkite kanapių
sėklomis. Jeigu nepatinka jų intensyvus skonis, jas galite keisti juodosiomis
sezamų sėklomis. Skanaus!